U svakom gradu, opštini, varošici, pa i u gotovo svakom selu Srbije godišnje se organizuju manifestacije sa sufiksom – „jada“.

Prema podacima Turističke organizacije Srbije (TOS), ovih turističko-privrednih i kulturnih manifestacija, kako ih nazivaju (a u suštini veći deo njih ne zaslužuju ove epitete), u našoj zemlji ima čak oko – 2.000, i nesumnjivo smo država koja ima najveći broj „jada“ u svetu.

Neke od njih uspešno traju više godina, pa i decenija – roštiljijada, kupusijada, slaninijada, pršutijada, kobasicijada, fijakerijada, bostanijada…, a pojedine su skoro formirane – gulašijada, pasuljijada, kajsijada, rakijada, mud(r)ijada, kumovijada…

Prava ekspanzija „jada“ došla je u poslednjih desetak godina. U ovom periodu se mnoštvo „jada“ rađalo, dok su se druge, koje nisu zaživele – gasile. A sve su, uglavnom, oformljene kako bi se pojedina mesta našla na turističkoj karti Srbije.

- Sa sigurnošću možemo da kažemo da smo zemlja sa najvećim brojem ovakvih manifestacija, i po tome smo prepoznatljivi. TOS godišnje na svom sajtu, ali i u štampanim publikacijama i u kalendaru priredbi, promoviše oko 1.000 manifestacija. Zato i ne čudi što se prihodi od turizma u Srbiji iz godine u godinu povećavaju, i to za 10-15% – kaže Sandra Vlatković, PR TOS-a.

Pored prihoda od noćenja, odnosno ubacivanja novca direktno u džepove hotelijera i domaćina, „…jade“ donose novac i ugostiteljima, prevoznicima, trgovcima, turističkim agencijama…

Pojedine manifestacije su prerasle u velike organizovane događaje, veoma značajne za određeni region, kao što su, na primer, leskovačka Roštiljijada, ili mrčajevačka Kupusijada.

U TOS-u nisu želeli da izdvoje nijednu „jadu“ kao najvažniju ili najbolju, ali hvale Roštiljijadu, i to upravo zbog velike posećenosti. Ističu i da se „jade“ najčešće vezuju za određena jela, ili proizvode, od kojih se prave specijaliteti i tako pokazuju kuvarske veštine, jer smo zemlja poznata po gastronomiji.

Organizatori „jada“ u Srbiji ističu da je najvažnije da manifestacija ostane da „živi“ posle treće godine organizovanja. Ističu i da je kritična sedma godina, a ako manifestacija pređe 13. rođendan, onda zasigurno ostaje i održavaće se zauvek.

Mnoge su „jade“, zbog loše posećenosti, godinama unazad zatvarane. Neke koje su dobro zamišljene pretvarale su se u klasična opijanja i bekrijade, kao što je bila Rakijada u Pranjanima.

NUŠIĆIJADA

JEDNA od najstarijih „jada“ je Nušićijada, čiji je domaćin Ivanjica. Nastala je 1968. i održavala se do 1972. godine, ali je potom prekinuta. Na inicijativu mladih ljudi obnovljena je 2009. godine i veoma je uspešna manifestacija, jer svake godine ovaj praznik humora i veselja okuplja na desetine hiljada posetilaca.

Otkuda baš Nušićijada u Ivanjici, zapitaće se mnogi, a odgovor leži u Nušićevoj gospođi ministarki, koja svom nevoljenom zetu preti da je „viđen za Ivanjicu“.

 

Izvor: Novosti